Styl życia a cellulit
Błędy żywieniowe, czyli nieprawidłowo zbilansowana dieta, nadmierne spożycie tłuszczów, szybko przyswajalnych węglowodanów oraz soli, może być przyczyną hiperinsulinemii, nasilenia lipogenezy (produkcja i magazynowanie tłuszczu) oraz zatrzymywania płynów w organizmie.
Dieta uboga w błonnik jest przyczyną zaparć oraz zwiększenia oporności naczyń żylnych w kończynach dolnych. Powoduje to upośledzenie ukrwienia, zastój krwi oraz wzrost przepuszczalności naczyń włosowatych.
Mocna herbata, kawa, napoje gazowane, palenie papierosów wpływają poprzez zmiany w mikrokrążeniu na zmniejszenie dotlenienia tkanek oraz wzrost ilości wolnych rodników. Alkohol z kolei pobudza lipogenezę. Brak aktywności fizycznej, siedzący tryb życia skutkują zmniejszeniem masy mięśniowej i przyrostem tkanki tłuszczowej.
Dochodzi do zwiotczenia mięśni i ścięgien. Zakłóceniu ulega praca pompy mięśniowej, co powoduje zbyt słabe odprowadzenie chłonki i zatrzymanie końcowych produktów przemiany materii.
Mocna herbata
Kawa
Napoje gazowane
Alkohol
Brak ruchu
Co jeszcze wpływa na cellulit?
Czynnikami przyczyniającymi się do powstawania cellulitu są:
- podłoże genetyczne,
- praktycznie wyłącznie kobiety, najczęściej rasy białej o charakterystycznym rozkładzie tkanki tłuszczowej (typ gruszka),
- kobiety ze skłonnością do rozwoju patologii naczyń obwodowych lub do niewydolności krążenia,
- predysponowane są kobiety z zaburzeniami hormonalnymi, które mało się ruszają, noszą obcisłą odzież utrudniającą krążenie,
- kobiety, które nieprawidłowo się odżywiają, których dieta charakteryzuje się dużą zawartością tłuszczów, węglowodanów, obfitująca w nadmiar soli i leki (np. hormony, zwłaszcza pigułka hormonalna o działaniu antyandrogennym).
Żródła:
Woźniak M, Zegarska B., Kaczmarek – Skamira E., Cellulit (III). Patogeneza. Wydawnictwo Aktiv Press. Dermatologia Estetyczna nr 3 (74)/maj-czerwiec 2011, s. 148-150
Noszczyk M. (red.), Kosmetologia pielęgnacyjna i lekarska. Wydawnictwo PZWL. Warszawa 2010, s. 193 – 195